Uncategorized

Koningsdag staat voor de deur!

posted by Thomas 24 april 2016 0 comments
Koningsdag

Zoals ieder jaar vieren wij in Nederland op 27 april Koningsdag, ter ere van het staatshoofd. Naast het feit dat het een nationale vrije dag is waardoor het voor velen al een feest is, zijn er door het hele land veel feestelijke activiteiten georganiseerd. Op de verjaardag van onze koning Willem Alexander zijn er door het hele land veel vlooienmarkten, openluchtfeesten en sportieve festiviteiten te vinden.

Een korte geschiedenis

KoningsdagHet begon allemaal met de Waterloodag: deze feestdag op 18 juni stond in het teken van de slag om Waterloo en werd in de 19e eeuw gevierd. Omdat de slag om Waterloo door de jaren heen een steeds minder prominente rol innam maakte Waterloodag in 1885 plaats voor Prinsessedag; ter ere van de vijfjarige verjaardag van prinses Wilhelmina. Het doel van deze dag was om het gevoel van nationale eenheid te stimuleren. De eerste editie werd in Utrecht gevierd, maar al snel namen andere steden het over. Na de kroning van Wilhelmina werd de feestdag omgedoopt tot Koninginnedag en stond het vooral in het teken van festiviteiten voor kinderen.

Nadat Wilhelmina werd opgevolgd door Juliana veranderde ook de datum naar 30 april; haar verjaardag. Ondanks dat zij zelf niet meedeed aan de festiviteiten groeide Koninginnedag in populariteit. In 1980 nam Beatrix het stokje over van haar moeder. In tegenstelling tot de vorige troonwisselingen besloot Beatrix om praktische redenen om de datum niet te wijzigen, onder meer omdat het op haar verjaardag (31 januari) te koud zou zijn. De laatste Koninginnedag werd op 2013 april, waarna het veranderde in Koningsdag omdat Willem Alexander het stokje van zijn moeder overnam.

De Koningsdag festiviteiten

KoningsdagOndertussen is Koningsdag een ware traditie geworden. Net als voorgaande jaren zal deze dag in het teken staan van formaliteiten, zoals het defilé en een vertoning op het bordes van Paleis Soestdijk.  Daarnaast bezoekt het koningspaar één gemeente om daar de feestelijkheden bij te wonen. Deze optocht staat vaak in het teken van allemaal oud-Nederlandse tradities, zoals klompendansen, koek happen en zang- en dansdemonstraties.

De afgelopen jaren worden er ook veel openlucht evenementen gehouden die live te volgen zijn via de publieke zenders. Ook dit jaar zal dit weer het geval zijn. Daarnaast heeft zo’n beetje iedere stad een eigen vlooienmarkt waar op Koningsdag geen vergunning voor nodig is.

Koningsdag 2016

KoningsdagOok in 2016 zal onze feestdag weer groots gevierd worden. Ondanks dat het volgens de voorspellingen nat en koud wordt staan er veel activiteiten op de agenda. Onder meer Kings Day in Amsterdam. Ook staan er in veel verschillende gemeenten officiële bezigheden gepland, zoals in Den Bosch, Tilburg, Utrecht, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Enschede en nog héél veel meer gemeenten.

Dit jaar zullen Koning Willen Alexander en Koningin Máxima de gemeente Zwolle aandoen. Ook staan er weer een aantal grote openluchtfeesten op de planning, zoals SLAM!Koningsdag in Alkmaar, een feest op het Koningsplein in Alkmaar, treden Bakermat & Friends op in Amsterdam en wordt Oranjebloesem in Amsterdam in alle waarschijnlijkheid het grootste feest van deze feestelijke dag.

You may also like

Leave a Comment