Festivals

Lowlands door de jaren heen

posted by Thomas 22 april 2016 0 comments
ingang lowlands

Lowlands, officieel ‘A campingflight to Lowlands Paradise’, werd voor het eerst in 1993 gehouden en is sindsdien hard gegroeid. Met een duur van drie dagen en onder meer negen muziekpodia behoort het tot de grootste festivals die Nederland rijk is. Ondanks dat het vooral bekend is om de muziek, heeft Lowlands een heleboel meer in zijn mars. Zo is er door de jaren ook een breed aanbod aan literatuur, film, cabaret, dans en theater bijgekomen.

De geschiedenis van Lowlands

luchtfotoLowlands komt voort uit één van de eerste festivals die in Nederland gehouden werd, namelijk ‘A Flight to Lowlands Paradise’ uit 1967. Dit festival werd gehouden in de jaarbeurs van Utrecht en duurde acht uur. Er waren weinig muzikanten te vinden, maar er was wel een breed aanbod aan dichters, films, wierook, bodypainting en andere kunstvormen. Een jaar later, op 28 december 1968, werd de tweede editie van ‘A Flight to Lowlands Paradise’ georganiseerd en werd het een groot succes, ondanks dat hoofdacts als Jimy Hendrix, Jethro Tull en Jeff Beck. Onder meer Pink Floyd en Cuby + Blizzards waren wel aanwezig en het maximale aantal bezoekers werd al snel behaald waardoor velen die nog in de rij stonden geen toegang kregen tot het festival. Dit leidde tot onrust en opstandjes, waar zelfs de politie aan te pas moest komen. Een positieve kanttekening is wel dat er door een groot deel van de gedupeerden goed gereageerd werd en er naast serieuze rellen ook speelse sneeuwballengevechten gehouden werden met de politie.

LowlandsOnder de huidige naam deed het festival zijn herintrede in 1993. Het oorspronkelijke doel van het festival was om een podium te bieden aan kunstzinnige, onbekende muziek en ook opkomende artiesten een plek te geven. Deze artistieke insteek zie je nog altijd terug in de uitgebreide theatrale aankleding van het festival, dat tegenwoordig op het evenemententerrein van Walibi Holland gehouden wordt. Sinds doen is er veel verandert en is Lowlands zich bijvoorbeeld meer gaan richten op politiek en wetenschap, wat resulteerde in Lowlands University en Coolpolitics.

Lowlands kende volgens de organisatoren een dieptepunt in 2002, maar klom sindsdien snel op. Zo kwam er in 2010 een preparty bij en waren de kaarten in 2011 zelfs in twee uur uitverkocht, ondanks dat de line-up nog niet bekend was. Momenteel zit Lowlands weer in een dip, want in 2015 werden ‘slechts’ 48.206 van de 55.000 tickets verkocht.

De podia

LowlandsHet festival heeft onder meer 9 muziek podia, waarbij elk podium zijn eigen genre en kaliber artiesten kent. De bekendste zijn Alpha (het hoofdpodium), Bravo (dance en hiphop), India (indie) en Delta (90’s muziek). Naast deze podia zijn er ook vier culturele podia, die zich respectievelijk richten op de verschillende kunstvormen (bioscoop, podiumkunsten, comedy en literatuur).

Dit jaar zullen de podia onder andere gevuld worden door Hans Teeuwen, Muse, Wolfmother, De Staat en Travi$ Scott. Ook is er goed nieuws voor diegenen die dit jaar naar Lowlands gaan, want de prijs van de toegangskaartjes is met maar liefst 10,- euro per kaartje omlaag gegaan ten opzichte van 2015. Dit jaar zal Lowlands op 19, 20 en 21 augustus plaatsvinden.

You may also like

Leave a Comment