Festivals

Amerikaanse festivals: de top drie

posted by Thomas 20 april 2016 0 comments
Amerikaanse festivals top 3

Amerika kent de grootste muziekindustrie van de wereld. De drie grootste platenlabels ter wereld, Warner Music Group, Sony BMG en Universal Music Group hebben er alle drie hun hoofdkwartier. Naar schatting is de Amerikaanse muziekindustrie goed voor een totale omzet van meer dan 15 miljard dollar. In vergelijking: Nederland heeft een muziekindustrie met een geschatte omzet van ongeveer 128 miljoen euro. Dit is een gigantisch verschil, wat ook terug te vinden is in de shows en de festivals. Er is meer kapitaal en het is allemaal veel groter. De grootste tijd om de grootste Amerikaanse festivals eens op een rijtje te zetten!

Ultra, de EDM koning van de Amerikaanse festivals

Amerikaanse festivals top 3: UltraUltra is, als gekeken wordt naar het aantal locaties en de duur, het grootste EDM festival van de states. Het in Miami gevestigde festival trekt de laatste jaren veel bezoekers en vind plaats in het voorjaar, meestal in maart. Gedurende het twee dagen durende festival in 2014 trok Ultra 165.000 unieke bezoekers. De line up bestaat onder uit de grootste djs uit de house, trap, dubstep en andere EDM genres. Het unieke aan Ultra is dat het in de binnenstad van Miami georganiseerd wordt en dus gewoon in de stad plaatsvindt, in tegenstelling tot de onderstaande Amerikaanse festivals die buiten het stedelijk gebied georganiseerd worden. Door het grote succes van het festival is het concept ook naar het buitenland gegaan. Onder andere Chili, Kroatië, Zuid Afrika, Japan en Brazilië kennen hun eigen versies van het Ultra festival. Ook in deze landen is het een succes aan het worden.

Het legendarische Coachella

Amerikaanse festivals top 3: CoachellaCoachella is toch wel dé grootste happening in Amerika wat betreft de muziek festivals en vindt plaats in april. De afgelopen jaren heeft het voor velen een legendarische status gekregen. Als je zou kijken naar het aantal bezoekers per locatie is Coachella één van de grootste spelers in de wereld. In 2015 trok Coachella 198.000 bezoekers over drie dagen, waarmee het momenteel de wereldrecordhouder is de andere Amerikaanse festivals ver achter zich laat. Coachella vindt plaats in California. Choachella  heeft een grote diversiteit aan muziekgenres, waaronder rock, indie, pop, hip-hop en ook electronic dance music. Bovendien is er naast de muziek ook een heleboel kunst te zien, voornamelijk visuele kunst waaronder sculpturen. Volgens veel artiesten is Coachella bovendien een trendsetter: alle artiesten (zowel muzikanten als beeldende kunstenaars) die op Coachella staan zullen in dat zelfde jaar grote successen boeken.

Het populairste van allen: Lollapalooza

Amerikaanse festivals top 3: LollapaloozaHet in de zomer plaatsvindende Lollapalooza maakt het lijstje van de beste Amerikaanse festivals compleet. Dit driedaagse festival trok in 2015 maar liefst 300.000 bezoekers, 100.000 per dag, en trekt hiermee de meeste bezoekers van allemaal. Net als Coachella kent Lollapalooza een divers aanbod aan muziek, van alternatieve rock, tot heavy metal, hiphop, punk rock en electronic dance music. Ook op het gebied van kunst lijkt het tot zekere hoogte op Coachella, onder meer omdat er ook hier ruimte is voor visuele kunstenaars. Naast het festivalterrein in Chicago is Lollapalooza tegenwoordig ook in andere landen te bezoeken. Onder meer Chili, Brazilië, Argentinië, Duitsland en Colombia kennen tegenwoordig hun eigen Lollapalooza festival. Lollapalooza differentieert zich door zich voornamelijk te focussen op populaire, alternatieve muziek.

You may also like

Leave a Comment