Festivals

Twaalf provincies, twaalf festivals

posted by Dante 4 mei 2016 0 comments

We kunnen inmiddels wel veronderstellen dat Nederland een echte festivalcultuur heeft. Bijna nergens anders ter wereld worden er zoveel festivals georganiseerd dan hier. Van Friesland tot Limburg en van Zeeland tot aan Gelderland, ook deze zomer zijn er weer meer dan genoeg festivals te bezoeken. Om de keuze wat makkelijker te maken geven we in dit artikel per provincie één festivaltip. Te beginnen in het hoge noorden.

Noord Nederland

Groningen – Noorderzon Performing Arts Festivalnoorderzon
Noorderzon is hét zomerfestival van Groningen. Centraal staan theater, muziek, dans en film. Een internationaal kunstenfestival is breedste zin van het woord. Naast het aanbod aan het internationale artiesten staat het festival bekend om zijn goede sfeer, leuke terrassen en fijne eettentjes. Noorderzon trekt jaarlijks zo’n 140.000 mensen. Dit jaar vindt alweer de 26e editie plaats van donderdag 18 t/m zondag 28 augustus op het Noorderplantsoen in Groningen.

Friesland – Oerol, Terschelling
Van 10 t/m 19 juni vindt dit jaar het theaterfestival Oerol weer plaats op Terschelling. Het Waddeneiland staat tien dagen lang in het teken van dans, theater, (beeldende) kunst en muziek. Verdeeld over het eiland zijn er zo’n zeventig locaties decor voor kunstenaars uit binnen- en buitenland. Door de unieke sfeer en vernieuwende producties is dit festival een voorbeeld voor andere, soortgelijke festivals.

Drenthe – TT Festival
Als we aan Drenthe denken, denken we aan Assen. En als we aan Assen denken, is het eerste wat bij de meesten opkomt de TT van Assen. Rondom dit racespektakel vindt er ook een festival plaats, namelijk het TT Festival. Dit vierdaagse festival in de binnenstad staat bol van muziek, motoren, feesten en andere activiteiten. Ook staat er altijd en kermis en worden er toertochten georganiseerd. Jaarlijks komen er meer dan 150.000 mensen af op het TT Festival. Van 23 t/m 26 juni is Assen the place to be.

Midden Nederland

Overijssel – Dauwpop
Midden in de bossen van het Overijsselse Hellendoorn vindt het popfestival Dauwpop plaats. Dit relatief intieme festival probeert ieder jaar een breed muzikaal programma te bieden, van theater tot pop tot metal. Normaal gesproken vindt het festival plaats op Hemelvaartsdag, maar om dat die dag dit jaar samen valt met Bevrijdingsdag is besloten het festival op 28 mei te houden. Jaarlijks vinden zo’n 10.000 muziekliefhebbers hun weg naar de Overijsselse bossen.

Flevoland – Lowlands
We kunnen natuurlijk niet om Lowlands heen. Dit muziekfestival staat symbool voor de Nederlandse festivalcultuur lowlandsen is één van de bekendste van het land. Drie dagen lang kun je hier genieten van een breed scala aan amusement. Dit jaar vindt Lowlands plaats op 19, 20 en 21 augustus op Evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen.

Gelderland – Zwarte Cross
Dit wereldwijd unieke evenement staan spektakel, stunts en motorcross centraal. Daarnaast is er ook genoeg aandacht voor muziek en theater. De connectie met de Achterhoek, waar het evenement plaatsvindt, is duidelijk waar te nemen. De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland en vindt dit jaar plaats van 21 t/m 24 juli in het Gelderlandse Lichtenvoorde.

Utrecht – Midzomergracht Festival
Voor de 20ste keer is Utrecht dit jaar het decor voor het Midzomergracht Festival van 17 t/m 26 juni. Er worden tijdens deze dagen allerlei activiteiten georganiseerd op het gebied van sport, debat en cultuur. Tevens vinden er unieke exposities plaats en worden er veel feesten georganiseerd. Het is een laagdrempelig evenement dat een erg breed en divers publiek aantrekt.

Noord-Holland – Awakenings Festival
Onder de rook van Amsterdam, in Spaarnwoude, vindt jaarlijks het grootste technofestival van Nederland plaats. Met meer dan 100 internationale dj’s kan dit festival met recht het walhalla voor technofanaten worden genoemd. Het festival trekt bezoekers van over de hele wereld en is vrijwel altijd uitverkocht. Dit jaar georganiseerd op 25 en 26 juni.

Zuid Nederland

Zuid-Holland – Parkpop
Eén van de gezelligste festivals van Zuid-Holland vindt jaarlijks plaats in het Zuiderpark, den Haag. Tijdens Parkpop staat de muziek centraal. Het festival is gratis te bezoeken, wat mooi meegenomen is met al die dure festivals. Op de laatste zondag van juni, dit jaar de 26ste, treedt onder andere Typhoon op.

Zeeland – Concert at Sea
In de zeelucht op de Zeeuwse Brouwersdam barst op 1 en 2 juli het grootste strandfestival van Nederland los.concert at sea
Het jaarlijks door Bløf georganiseerd festival is een garantie voor lekker weer en goede muziek. Onder meer Guus Meeuwis, the Common Linnets en Jeremy Loops treden dit jaar op. Het festival is zo populair dat het in januari al was uitverkocht.

Noord-Brabant – Best Kept Secret Festival
Het best bewaarde geheim van dit festival is dat het zich voor 100% focust op een ijzersterke muziekprogrammering. Grote namen worden gecombineerd met veel nieuwe ontdekkingen. Indie, folk, hiphop, rock en electronica zijn stijlen die je op dit evenement zult tegenkomen. Verder is het terrein waar het festival plaats vindt erg fraai. Bos, strand en zwemwater zijn allemaal aanwezig. Van 17 t/m 19 juni te bezoeken op het terrein ‘Beekse Bergen’ in Hilvarenbeek.

Limburg – Pinkpop
Pinkpop, al sinds jaar en dag een fenomeen in festivalland. In 1970 werd het festival voor het eerst georganiseerd en is daarmee één van de oudste popfestivals van Europa. Dankzij een ijzersterke line-up, dit jaar onder meer de Red Hot Chili Peppers en Paul McCartney, trekt het festival jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers. In 2016 vindt het evenement plaats van 10 t/m 12 juni in Landgraaf.

You may also like

Leave a Comment