Festivals

Terugblik op het Fyre festival

posted by admin 25 mei 2018 0 comments

Coachella van het caribisch gebied

Een luxe muziek festival op een privé eiland in de Bahama’s. Klinkt prima toch? Dat dachten veel rijke jongeren ook toen ze vorig jaar veel geld hadden neergelegd om het zeer exclusieve Fyre Festival te bezoeken. Echter wisten ze niet van tevoren dat het uit zou lopen op een ware catastrofe. In april 2017 was het Fyre festival uitgelopen tot een gigantisch social media fenomeen. En dat terwijl er gedacht werd dat het de Coachella van het Caribisch gebied most worden.

Wat is er gebeurd?

Het festival was niet goed voorbereid en er waren te voorzieningen voor bezoekers. Het was dus zowaar een gevaar geworden voor bezoekers van het eiland. Het festival was in principe al ten einde voordat het was begonnen. U kunt denken aan villa’s wat tentjes van slechte kwaliteit bleken te zijn, belachelijk slechte lunch en nagenoeg geen organisatie. Als men dat combineert met lange wachttijden voor vluchten zowel heen als terug naar het eiland, geen communicatie en veel rijke tieners die constant in verbinding staan met de rest van de wereld is dat inderdaad en recept voor grote onrust. Het was uiteindelijk dus verre van de belofte van “culturele ervaring van de eeuw”.

Toch wist het festival feel bezoekers te trekken omdat er een grote hype rondom het festival ontstaan. Doordat celebrities als Bella Hadid en Kendall Jenner met een grote aanhang het festival promoten ging het rond als een lopend vuurtje. Als gevolg werd de vraag naar kaartjes erg groot en werden sommige kaartjes voor duizenden euro’s verkocht. Zo waren er pakketten beschikbaar van maar liefst 300.000 dollar.

Veel mensen hebben het eiland nooit weten te bereiken omdat veel van de vluchten werden gecanceld. Anderen die wel op het eiland wisten te komen hadden veel moeite om terug te komen naar de Verenigde staten. Daarbij kwam ook nog eens dat de voedsel en watervoorraad er dramatisch aan toe was. De luxe die beloofd was, was niet te bekennen.

Gevolgen organizatie

Billy McFarland, hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de organisatie, kan mogelijk 40 jaar celstraf verwachten voor het plegen van fraude op zeer grote schaal. De grote vraag op dit moment is of hij is een goed persoon is die een fout heeft gemaakt, of dat hij een slecht persoon is die is gesnapt. Het is een vrij unieke zaak en daarom moeilijk te beoordelen voor de rechters. Zo moet McFarland een bedrag van 26 miljoen euro terugbetalen aan diverse investeerders en gedupeerde klanten. Momenteel wacht McFarland op wat zijn straf zal zijn.

 

 

You may also like

Leave a Comment