Waarschijnlijk staat u er niet vaak bij stil, maar de cv-ketel bepaalt dagelijks hoe prettig u zich voelt in uw eigen huis. Een comfortabele kamertemperatuur zorgt voor een behaaglijk gevoel. Gaat u een nieuw cv-ketel kopen? Dan wilt u natuurlijk de juiste keuze maken. De aanschaf van een nieuwe cv-ketel is voor de meeste mensen een behoorlijke investering. Met deze tips kunt u zich inlezen over de meest geschikte cv-ketel voor u. Wanneer u een cv-ketel wilt installeren, is het verstandig om dit door een cv-monteur te laten doen. De cv-monteur bespreekt de mogelijkheden van een nieuwe cv-ketel en installeert deze natuurlijk ook voor u.
Het type cv-ketel
Soloketel
Er bestaan verschillende soorten cv-ketels. De soloketel heeft, zoals de naam al doet vermoeden, maar één taak. De soloketel verwarmt namelijk alleen het water voor de centrale verwarming. Het rendement van de soloketel ligt tussen de 70% en 80% en is hiermee niet de meest zuinige ketel. Zo’n 20% tot 30% van de warmte gaat verloren. Daarnaast is er voor warm water uit de kraan en douche nog een aparte boiler nodig. Het voordeel van een soloketel is de prijs. Deze is in verhouding tot de combiketel een stuk goedkoper.
Combiketel
De combiketel zorgt daarentegen niet alleen voor de warmte van de centrale verwarming, maar ook voor warm water uit de kraan en douche. Een aparte boiler is dus niet nodig wanneer u een combiketel aanschaft. Hierdoor ligt de prijs natuurlijk wel hoger dan bij een soloketel.
Rendementsketel (hr-ketel of vr-ketel)
Daarnaast is er nog de rendementsketel. Dit is een zuinige versie van de soloketel of combiketel. De rendementsketel hergebruikt warmte uit de waterdamp. Hoe meer warmte uit de waterdamp wordt hergebruikt, hoe hoger het rendement. Er bestaan twee verschillende rendementsketels. Allereerst is er de vr-ketel. Dit staat voor ‘verbeterd rendement’ en heeft een rendement van 83% tot 90%. De hr-ketel staat voor Hoog Rendement en heeft een rendement van 90% of hoger.
Doorstroommodel of voorraadvat
Daarnaast kunt u kiezen tussen een doorstroommodel of een ketel met een voorraadvat. Een cv-ketel met een voorraadvat slaat warm water op als voorraad en houdt dit op een constante temperatuur. Dit proces kost veel energie. Het doorstroommodel is dan ook veel zuiniger. Bij het doorstroommodel wordt water pas opgewarmd zodra u de kraan opendraait. Vroeger waren de doorstroommodel cv-ketels niet comfortabel, maar tegenwoordig leveren doorstroommodellen al binnen enkele seconden warm water.
Capaciteit, vermogen en CW-waarde van de ketel
Bij de aanschaf van de cv-ketel, moet je rekening houden met een aantal technische specificaties. De capaciteit en het vermogen van de cv-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Een vermogen van 20 kW is voor de meeste huizen ruim voldoende. Een cv-ketel met een hoger vermogen is enkel nodig wanneer er snel veel kraanwater geleverd moet worden. Vrijwel alle cv-ketels in Nederland hebben het Gaskeurlabel. Het is verstandig om te letten op de CW-waarde. Deze drukt het warmwatercomfort uit. Hoe hoger de CW-waarde, hoe sneller en meer warm water u krijgt. De maximale CW-waarde is CW6, maar een CW-waarde van CW3 is meestal voldoende.
Met minder gas verwarmen door een hybride waterpomp
Met een hybride waterpomp kunt u uw huis op duurzame wijze verwarmen met minder aardgas. Wanneer uw woning goed genoeg geïsoleerd is, kunt u met een waterpomp de gasaansluiting zelfs helemaal opzeggen bij het netbeheer. Echter, voor de meeste huizen die geen aansluiting hebben op de stadsverwarming, is het niet eenvoudig om het huis volledig zonder aardgas te verwarmen. Een hybride waterpomp biedt hiervoor een uitstekende tussenoplossing.
Een hybride waterpomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met de cv-ketel. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en verzorgt voor een groot deel de benodigde warmte in huis. De CO2-uitstoot voor uw verwarming en warm water daalt met een hybride waterpomp maar liefst rond de 25%. Twee extra pluspunten: uw energierekening gaat omlaag én u kunt nu subsidie krijgen voor de waterpomp. Meer informatie over de hybride waterpomp vindt u hier.
Energielabel en energiezuinigheid
Gemiddeld geeft een huishouden meer geld uit aan verwarming dan aan stroomverbruik. Wilt u hierop besparen? Dan is het isoleren van uw woning een goede oplossing. Hiermee draagt u tegelijkertijd ook nog mee aan een beter milieu. Het is daarnaast ook erg belangrijk dat de cv-ketel die u heeft zo zuinig mogelijks stookt.
Alle cv-ketels moeten een energielabel hebben. Dit energielabel bevat voor combiketels een aanduiding voor verwarming en warm water. In Nederland is dit verwarmingslabel voor vrijwel alle cv-ketels A, omdat er alleen nog hoogrendementsketels (hr-ketels) verkocht worden. Ook het label A+ en A++ is mogelijk.